FORUM SALARISADMINISTRATIE
uitbetalen vakantie uren
Volgens mijn collega mogen er geen vakantie uren meer worden uitbetaald. door een uitspraak van het europese hof. Klopt dit?
REACTIES
Woody -
25-05-2007
Hallo Wessel, Voor elk vakantieuur dat wordt uitbetaald heb je recht op je normale bruto uurloon + vakantiegeld hierover. Je krijgt dus hetzelfde als voor gewerkte uren. De belasting die je betaalt is het bijzonder tarief, het gaat namelijk om een eenmalige betaling. De werkgever mag ook de tabel toepassen als dit voordeliger voor je is. Vaak gaat dit alles automatisch. Doordat het een eenmalige betaling betreft kan het zijn dat je er netto iets minder aan overhoudt op je rekening. Het is daarom slim om aan het eind van het jaar de belastingmodule in te vullen, het kan zijn dat je het dan weer terugkrijgt.
24-05-2007
Hallo, misschien weet iemand hoe dit zit? ik werk nu al 1 jaar en 2 maanden bij een grote winkelketen, een slijterij. ik heb me baan opgezegd, en ik heb nog 75 vakantieuren op mijn laatste loonstrook staan. ik heb deze bijbaan al zo lang, dat er inmiddels al 5 verschillende leidinggevende zijn geweest. vandaar mijn opzegging. maar nou komt het, ik heb een contact van 12-24 uur in de week, en dat betekend dat als ik me vakantieuren opneem, dat ik niet meer hoef te komen. dat was onmogelijk....nu krijg ik het dus uitbetaald, en nu is mijn vraag, weet iemand hoeveel mij dat dan opleverd? hoeveel procent is dat van je normale brutoloon. ik hoop dat iemand mij kan helpen, ik weet me geen raad. met vriendelijke groet, wessel
Kars -
02-02-2007
Vakantiedagen en - uren worden inderdaad alleen opgebouwd over de laatste 6 maanden van ziekte. Dit betekent dat je uitgaand van 24 dagen op jaarbasis maximaal 12*8 = 96 kunt hebben opgebouwd tijdens je ziekte. Al wat meer is moet stammen uit de voorgeschiedenis. Van die 96 zullen 80 (2 weken x 40 uur) wettelijk zijn. Als je werkgever de opbouw heeft laten doorgaan tijdens je ziekte zou ik niet TE veel ophef richting hem maken. Als de resterende uren inderdaad uit een stuwmeer voorafgaand aan je ziekte komen, dan zal hier waarschijnlijk ook wat wettelijk in zitten. Overigens vervallen ATV dagen tijdens ziekte. Die moet je elk jaar opmaken en kun je niet opmaken tijdens ziekte, dus vervallen ze.
Kars -
02-02-2007
Voor Ed Dirker: Televisie laten bruteren en de uren ook bruto laten uitbetalen.
Woody -
31-01-2007
Hallo Joker. Dat zijn veel uren. Je had er denk ik al veel staan voordat je ziek werd, want volgens mij is er bepaald dat je bij meer dan 6 maanden ziekte alleen vakantie op bouwt over de laatste 6 maanden van de ziekte. Hoe de regels precies zijn voor verlofmeren die ontstaan door ziekte, dat weet ik niet. Wellicht kan een andere forum'er je daar meer over vertellen.
Joker -
31-01-2007
Ik heb 244 vakantieuren komt omdat ik lang in de ziektewet zit.En als ik jullie moet geloven, mag dat niet worden uitbetaald door mijn werkgever?
Ed Dirker -
12-08-2006
Mag je nog resterende dagen die je van je werkgever dan te goed hebt laten vergoeden in (40 dagen over in 2005) goederen zoals bijvooorbeeld een kleurentelevisie. Zo ja, hoe moet de werkgever dit dan regelen.
Eric Gerritsen -
11-08-2006
Tussentijds uitbetalen is niet toegestaan m.u.v. bovenwettelijke dagen (art 7: 641 BW). Volgens uitspraak van het Europese Hof van Justitie van maart 2006 is afkopen van wettelijke vakantiedagen die bijv. aan het einde van het kalenderjaar over zijn NIET toegestaan. In bijzondere gevallen bijv. bij oproepkrachten mag wel de vakantieopbouw tijdens vakantie afgekocht worden via een opslag op het tijdens de vakantie doorbetaald loon. Overigens verjaren de vakantiedagen na 5 jaar omdat het in feite een gewone loonvordering is (art 7: 642 BW).
11-08-2006
Uitbetalen kan dus niet tijdens het dienstverband, hooguit bij beeindiging daarvan, begrijp ik, en dan alleen nog het bovenwettelijke deel. Maar als er meer dagen over zijn? Moeten we dan het dienstverband verlengen en salaris uitbetalen terwijl de werknemer al bij een nieuwe werkgever aan het werk gaat? Hij neemt dan de dagen op bij zijn huidige werkgever! Mijn werkgever wil nu dat alle werknemers aan het eind van het jaar op 0 uitkomen met hun dagen. Kan hij dat op een of andere manier wettelijk afdwingen of anderszins verplichten dat ikl mijn dagen op 31 december volledig heb opgenomen?
Woody -
11-08-2006
Bij het einde van het dienstverband mag er afgerekend worden, ook als het om wettelijke dagen gaat. De wetgever geeft er de voorkeur aan dat mensen hun dagen opnemen in plaats van uitbetalen. (vergeet het vakantiegeld niet waarop recht bestaat over de vakantiedagen) Of er verplicht kan worden om jaarlijks op nul uit te komen weet ik niet. Er zijn een aantal wijzigingen in de wettelijke verlofregelingen gemaakt bij invoer van de levensloop. Met als doel om verlofmeren tegen te gaan. Maar als iemand van dit jaar een week wil sparen voor een extra lange vakantie volgend jaar? Volgens mij mag dat nog steeds.
Eric Gerritsen -
11-08-2006
Voor een werknemer geldt in principe alleen de verplichte minimale opname per jaar. Zie BW. De werkgever kan alleen een werknemer verplichten meer vakantiedagen op te nemen voorzover dat in de CAO of in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd.
Woody -
11-07-2006
Het enige wat ik recent gelezen heb over uitbetalen (afkopen) van vakantieuren is dat dat alleen is toegestaan als het gaat om bovenmatige rechten en het eind van de dienstbetrekking. Van bovenmatige rechten is alleen sprake als er meer dan 4 keer de werkweek aan verlof wordt opgebouwd. Om dit te kunnen administreren dienen wettelijke dagen en bovenmatige dagen apart te worden bijgehouden. Voor het inzetten in bijvoorbeeld een cafetaria systeem is dit ook van toepassing, alleen bovenmatige uren. Van een volledig verbod heb ik nog niets vernomen, als je er iets over vindt hoor ik het graag.
Kars -
11-07-2006
Klopt.   Houd er rekening mee, dat uren van oude jaren ook niet meer op een hoop mogen worden gegeooid en afgekocht. Als een werknemer in een oud jaar zijn wettelijke verlofdagen niet heeft opgenomen dan verhuizen die mee.... Dussssssss.... Als een werknemer 20 dagen per jaar heeft en de afgelopen jaren steeds 15 dagen heeft opgenomen, mag er geen uur worden uitbetaald. De dagen die dan staan MOETEN worden opgenomen.
Kars -
11-07-2006
Ik bedoelde: Klopt wat Woody zegt!
MIJN DOWNLOADS
Baarle, D. van| 2012
Downloads: 384
loonbelasting
Bource, L.| 2012
Downloads: 498
loonheffingen
Ridder, mr. N.| 2012
Downloads: 1.331
arbeidsrecht
Alten, mr. P.J. van| 2014
Downloads: 625
arbeidsrecht
Rijsdijk, M.| 2014
Downloads: 158
pensioenen
De base is tijdelijk vrij toegankelijk.
Elke week gratis het laatste nieuws in de e-zine van Over Salarisadministratie
Aanmelden >
WKR is per 1 januari 2015 een feit!

Laat u bijpraten door twee vakspecialisten, Peter Hoogstraten en Dik van Leeuwerden en kies een opleiding die bij uw kennis past:

Actualiteitenmiddag Werkkostenregeling: de basis  
Maandag 3 november - Utrecht VOL

NIEUW   
Masterclass Werkkostenregeling: de verdieping
Woensdag 3 december - Utrecht